ניתוח דו"חות כספיים לעסקים
ארגון וניהול פיננסי של עסק חשוב לא פחות מן הפן המקצועי. עסקים רבים, במיוחד עסקים קטנים בתחילת דרכם, נופלים בגלל ניהול לא נכון של העסק מבחינה פיננסית. הוצאת דו"חות כספיים הם כמובן צעד ראשון בדרך לניהול פיננסי נכון, אך הוא לא מספיק. חשוב לדעת איך לקרוא ולנתח את אותם דו"חות: מה בעצם אומרים הנתונים, מהי השלכתם לטווח הארוך והקצר? אילו מהלכים יש לבצע באופן מיידי ואילו יעדים יש לקבוע לטווח הארוך? על מנת להבין לעומק את משמעות נתוני הדו"חות הכספיים מומלץ להיעזר בבעל מקצוע.
דו"חות כספיים- כבר לא לרואה החשבון בלבד
בעבר, בעלי עסקים רבים נטו להאציל סמכויות ולהטיל את כל האחריות הפיננסית הכוללת את הוצאת הדו"חות הכספיים וניתוחם על רואה החשבון. אמנם האצלת סמכויות היא צעד חשוב לניהול עסק, אך לא הטלת האחריות כולה. היום כבר ידוע עד כמה הבנתם של בעלי העסקים גם בצד הפיננסי היא חשובה, כולל הסקת מסקנות ונקיטת צעדים מיידיים. מעבר לבעל העסק, הדו"חות הכספיים משמשים גורמים נוספים כמו נותני אשראי לעסק, משקיעים ומשקיעים פוטנציאלים ורשויות המס.
סוגים שונים של דו"חות כספיים
ניתוח דו"חות כספיים כולל מעבר על מספר דו"חות מרכזיים:
מאזן החברה: דו"ח זה מוצא אחת לשנה, מחצית שנה או רבעון ובו מוצגים נכסי העסק והתחייבויותיו נכון לאותו יום. ההון העצמי של העסק מחושב על ידי הפחתת ההתחייבויות מסך נכסי החברה.
דו"ח רווח והפסד: בדו"ח זה מוצגות תוצאות פעילות החברה- הכנסותיה והוצאותיה. הרווח של החברה בא לידי ביטוי בניכוי ההוצאות מסך ההכנסות. גם דו"ח זה מוצא אחת לתקופה קבועה על פי בחירת בעל העסק.
דו"ח תזרים מזומנים: דו"ח זה משמעותי ביותר לכל חברה, אך במיוחד לעסק קטן שכל צעד או רכישה יכולים לשנות את מצבו באופן משמעותי. דו"ח זה מציג את התנועה בתזרימי המזומנים לאורך תקופה. תזרים המזומנים אינו משקף רק את רווח החברה או הפסדה ביום מסויים אלא כל הפעולות שנעשו, תוך לקיחה בחשבון של תשלומים עתידיים. תזרים המזומנים מתקבל מפעילות שוטפת, פעילות השקעה וגם פעילות הקשורה למימון. ישנה חשיבות רבה לבדיקת תזרים המזומנים לעיתים תכופות ולהשארת מזומנים גם להוצאות בלתי צפויות.
זיהוי מגמות בעסק באמצעות הדו"חות
את סוגי הדו"חות שהוזכרו ניתן להשוות לחומרי גלם שהם רק הבסיס להכנת תבשיל מורכב יותר. ניתוח הדו"חות לאורך זמן מאפשר לזהות מגמות שמתרחשות בעסק. במידה ואלה מגמות לא מעודדות יש לבדוק את הצעדים הכדאיים להתייעלות ולשינוי המגמות. הניתוח לא כולל רק בדיקת הנתונים לאורך תקופות בתוך העסק עצמו, אלא גם להשוות את המתרחש בעסק למגמות הרווחות באותו ענף וגם למגמות הקיימות בענפים אחרים. כך ניתן לדעת האם אותן מגמות קשורות למהלכים הננקטים בעסק עצמו או האם מדובר על מגמות בסדר גודל ארצי או אפילו עולמי בענף מסוים או בשוק בכלל. במיוחד חשובה ההשוואה לחברות מתחרות באותו ענף.
הכל עניין של יחסים
ניתוח הדו"חות הכספיים מצביע על היחס בין נתונים פיננסיים שונים. מציאת היחס בין אותם נתונים מצביע על מצבו הפיננסי של העסק. ישנם מספר יחסי נתונים שחשוב לבדוק מדי תקופה:
יחסי נזילות פיננסית: נתון זה מלמד על רמת הנזילות של החברה ויכולתה לפרוע התחייבויות במועד. היחס השוטף נגזר מסה"כ הנכנסים השוטפים חלקי ההתחייבויות השוטפות. רמת הנזילות המיידית נגזרת מהמזומנים ושווי המזומנים כולל ניירות ערך סחירים המחולקים בהתחייבויות שוטפות. יחסי נזילות גבוהים מצביעים על יכולת גבוהה יותר של החברה לפרוע במועד את חובותיה.
יחסי רווחיות: כוללים את שיעור הרווח הגולמי, שיעור הרווח התפעולי ושיעור הרווח הנקי. ככל שיחסי הרווחיות גבוהים יותר, כך ביכולתה של החברה להגיע לתשואה גבוהה יותר.
היחס בין הרווח החשבונאי לבין תזרים המזומנים השוטף: זהו היחס בין המתרחש על הנייר לבין המתרחש בפועל. חברה שתעניק ללקוחותיה אשראי, או אם מדובר על עסק קטן- יאפשר ללקוחותיו לקנות ולשלם מאוחר יותר, הרווח אמנם יראה בחישוב על הנייר אך לא בתזרים המזומנים שישנו מפעילות שוטפת.
לסיכום, ניתוח דו"חות כספיים הוא קריטי לכל עסק, מעסק קטן ועד חברת ענק. חשוב שאת הניתוח ואת הסקת המסקנות וקביעת אסטרטגיה בעקבותיו יבצע בעל העסק יחד עם איש מקצוע מומחה בתחום.