יש לי רעיון לסטארט אפ מה הלאה?
מי מאיתנו לא חולם להקים את הסטארטאפ הבא עם רעיון שקפץ באמצע המקלחת.. החלום להמציא ומכך לעשות אקזיט ולהרוויח כסף לכל החיים טבוע בכל אחד מאיתנו. לאנשים מסוימים באמת צץ רעיון מבריק שנראה בעל פוטנציאל להפוך לסטארטאפ. עדיין, ישנם לא מעט שלבים מכאן ועד חברת סטארטאפ חיה ופועלת ויותר מכך- עד לאקזיט המיוחל. מהם השלבים שישנם בדרך מרעיון מבריק ועד חברה?
למקד את הרעיון
פעמים רבות יש לנו רעיון בראש אבל קשה להסביר אותו במילים והוא נמצא במצב ערטילאי. רעיון במצב הזה אינו מספיק בכדי להתקדם הלאה. חייבים למקד את הרעיון. לחשוב עליו היטב מבחינה פרקטית- מה הוא נותן, לאיזו מטרה הוא מיועד, מיהו קהל היעד שלו. כמובן שאיש לא מצפה שתחשבו מיד על המוצר הסופי- אתם מקימים את הסטארטאפ כדי לפתח מוצר, אבל לפחות להיות עם כיוון ברור.
פיתוח גרסה ראשונית
על מנת לגייס כסף ממשקיעים, שלב שכנראה תצטרכו לעבור אלא אם כן אתם שוחים בכסף כבר עכשיו, צריך לפתח גרסה ראשונית למוצר. חשוב להשקיע בפיתוח מוצר ראשוני כסף במידה המתאימה. מומלץ כבר בשלב זה להיעזר ברואה חשבון המתמחה ביעוץ ועבודה עם חברות סטארטאפ ויוכל לייעץ לכם כמה כסף כדאי להשקיע בשלב הזה, לחלק את השלב בו אתם נמצאים לתתי שלבים שבכל אחד מהם תדעו מראש את מידת ההשקעה. חשוב לא לבזבז את הסכום העומד לרשותכם כרגע על שלב אחד ובסוף להישאר בלי כסף להמשך. חשוב לגייס מינימום של עובדים כרגע.
בדיקת חוויית המשתמש וכדאיות ההשקעה בהמשך
לאחר שיש ברשותכם מוצר בסיס, חשוב לבדוק את המוצר בשטח, לראות האם משתמשים פוטנציאלים מגלים בו עניין ועד כמה הוא יכול להצליח. חשוב לבדוק את המוצר על משתמשים אובייקטיבים ולא משפחה או חברים, לפחות לא קרובים. רק כך תדעו באמת האם יש פוטנציאל. בכל מקרה יש לבקש הערות לשיפור או תיקון כדי להגיע לגרסה הסופית המוצלחת ביותר.
לבנות תכנית עסקית לקראת פיתוח המוצר הסופי
כרגע אתם נמצאים בצומת חשובה בו אתם מחליטים האם המשך פיתוח המוצר הוא כדאי, ואם כן, מה נדרש לעשות כדי לקבל את המוצר הטוב ביותר. סביר להניח שתידרש לא מעט השקעה כספית כדי לעשות עבודה מדוייקת. זה המקום להתחיל לחפש משקיעים מבחוץ אך לפני כן, חשוב לבנות תכנית עסקית המתארת את מטרת העל שלכם תוך חלוקתה למטרות המהוות שלבים בדרך להשגתה. כל שלב בדרך צריך להיות הגיוני ומעוגן גם מבחינת הנהלת חשבונות- תצטרכו להראות שההתקדמות לשלב הבא נעשית על סמך חישובים של הוצאות מול הכנסות, חישובי מכירות עתידיים שנעשים בצורה הגיונית. בניית התכנית העסקית חייבת להיעשות בעזרת רואה חשבון. אתם מביאים את הידע המקצועי והוא את הידע החישובי והכלכלי. רק כך תעשו רושם מספק על משקיעים שיסכימו להשקיע בעסק.
התנהלות נכונה מול משקיעים
גיוס הכספים לפיתוח הסטארטאפ יכול להיות בעזרת הבנק, קרנות ומשקיעים פרטיים. המשקיעים הפרטיים יכולים להיות מהארץ ומחו"ל. גם בגיוס הכספים שתפו את רואה החשבון. הוא ידבר עם המשקיעים או הבנקים בשפה מקצועית, ייצור אצלכם ביטחון ויחסוך את המבוכה שבהתמודדות מול אותם גורמים כשאתם לגמרי לבד. את גיוס הכספים האינטנסיבי עשו לקראת הצורך שלכם בכסף הגדול. אם הפיתוח עצמו דורש סכום קטן יחסית עשו את מסע גיוס הכספים לקראת שלב הייצור.
לתכנן את שגרת העבודה
לאחר גיוס הכספים מהמשקיעים אתם צריכים להתארגן ולעבור לשגרת עבודה ברורה. זה הזמן לגייס כוח אדם מתאים בהתאם לסוגי התפקידים שתבנו. כל בעל תפקיד צריך לדעת היטב מהו תפקידו. יש להגדיר לוחות זמנים ברורים ולדאוג לכך שתוכלו גם לעמוד בהם. אותם יעדים שהגדרתם קודם בתור שלבים בדרך למטרת העל צריכים להיות מחולקים למשימות קצרות וברורות.
לשקף את ההתנהלות הפיננסית באופן מסודר
שגרת העבודה כוללת גם עבודת הנהלת חשבונות מסודרת כמו הוצאת דו"חות שישמשו אתכם ואת המשקיעים. אם ישנם משקיעים זרים חשוב להוציא דו"חות באנגלית באופן מסודר.
ניהול כלים פיננסיים, תוכנית עסקית, תקציב שנתי, מעקב אחר התקציב וניהול תזרים המזומנים יאפשרו לכם לנהל את הטארט אפ בצורה נכונה, לחיות את התוצאות, לתת דיווחים למשקיעים, לחזות את פני העתיד ולתכן את צעדיכם בתבונה. צריך לקחת בחשבון תמיד שחברת סטארט אפ היא חברה החיה בסביבת אי ודאות ולכן יש צורך חיוני במנהל חשבונות מומחה לחברות הזנק ויפה שעה אחת קודם.